HAAVAN HOITO

Liian lyhyeksi leikattu kynsi / katkennut kynsi

Ei vaadi yleensä erityistoimenpiteitä. Koira kannattaa laittaa esimerkiksi kylpyhuoneeseen siksiaikaa, kun kynsi vuotaa, jottei haavaan mene roskia ja puhdistus on helppoa.

Kannuskynnen
katkettua voi jalan ympärille laittaa kevyen siteen kunnes haava ei ole enää vuotoherkkä.

Pisto- ja viiltohaavat

Haavat paranevat yleensä hyvällä hoidolla nopeasti, mutta tulehdusvaara on olemassa. Pistohaava puhdistetaan laimealla desinfektioliuoksella. Mikäli haava on iso ja syvä ota yhteys eläinlääkäriin. 

Puruhaavat tulehtuvat herkästi ja vaativat usein eläinlääkärin hoitoa. Viiltohaavat vaativat ompelun riippuen haavan pituudesta ja jos haava on niin syvä, että alla olevat kudokset näkyvät. Muutoin riittää haavan puhdistus desinfektioliuoksella ja alueen pitäminen puhtaana ja kuivana. Haavan tulehtumisen merkkejä ovat turvotus, punoitus, kuumotus ja kipu. Mikäli jotain näistä esiintyy, ota yhteys eläinlääkäriin.

Silmäluomessa haava

Puhdista haava ja vie koira eläinlääkäriin, sillä kaikki isommat silmäluomihaavat vaativat 
ompelun. 

KÄÄRMEENPUREMAT, MEHILÄISEN JA AMPIAISTEN PISTOT

Ampiaisten ja mehiläisten pistot

Oireet: Ensimmäisenä ilmaantuu voimakas turvotus. Pistokohta voi olla kuuma, punainen ja kipeä. Pistoille yliherkkä koira tai usean piston saanut koira on väsynyt, saattaa oksennella ja kuolata. Vaikeissa tapauksissa voi johtaa kuolemaan. Piston vakavuuteen vaikuttaa pistokohta (kuono,kaula, suu ja silmät ovat vakavimmat pistoalueet) sekä pistojen määrä.

Ensiapu: Mikäli koiraa on pistänyt yksi tai kaksi ampiaista ei tilanne ole yleensä kovinkaan
vakava. Pistokohtia voi hoitaa levittämällä ruokasoodan ja veden sekoitusta vähentämään kutinaa.
Piston osuttua kuonoon, suuhun tai kaulan seudulle tarkkaile tilannetta ja vie koira tarpeen vaatiessaeläinlääkäriin. Esim. mikäli koiralla on hengitysvaikeuksia. Myös kyytabletteja koiralle voi antaa
ensiavuksi (1/2 tablettia / 5 kg, kuitenkin max. 3 tabl.) Piston osuttua silmään tulee koira toimittaa välittömästi eläinlääkäriin

Kyynpurema

Oireet: Saattaa löytyä kaksi neulanpistomaista reikää 3- 4 mm päässä toisistaan. Pureman saanut koira muuttuu muutamassa minuutissa vaisuksi. Puremakohta turpoaa parissakymmenessä 
minuutissa. Monilla esiintyy pahoinvointia, kuolaamista ja oksentelua. Vaikeissa tapauksissa
esiintyy kouristelua ja tajuttomuutta. Oireiden vakavuuteen vaikuttaa koiran koko, ikä, yleiskunto, puremakohdan sijainti ja ruiskutetun myrkyn määrä.

Ensiapu: Rauhoita koiraa ja pidä se mahdollisimman liikkumattomana. Älä koske puremakohtaan. Kanna tai taluta koira hitaasti kotiin. Älä anna syötävää, juotavaa tai kipulääkettä. Seuraa koiran vointia ja vie oireileva koira eläinlääkäriin.  Älä anna koiralle Kyytablettia!

Myrkyttömän käärmeen purema

Oireet: Kaksi neulanpistomaista jälkeä saattaa löytyä. Puremakohta saattaa tulehtua (oireina 
turvotus, punotus).
Ensiapu: Kts. pistohaava. 

MURTUMAT

Hampaan murtuma

Oireet: Pienet hampaan kiilteen murtumat eivät oireile. Mikäli hammas on murtunut niin, että ydin on tullut esiin koira saattaa kieltäytyä syömästä ja on haluton ottamaan mitään suuhunsa. 

Ensiapu: Pienet vauriot eivät vaadi välitöntä hoitoa. Mikäli ydinkanava näkyy tai vuotaa verta, tai murtumalinja menee ienrajan alapuolelle, on syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen.

Murtumat hännässä ja raajassa

Ole erittäin varovainen käsitellessäsi koiraa, ettet pahenna tilannetta! Varo myös kivun sokaiseman koiran hampaita (Suu saattaa olla syytä sitoa kiinni esim sideharsolla ennen raajan käsittelyä ). 
Vaatii immobilisoinnin, kts. Lastoittaminen

 

 

 

 

Murtumat selässä

Oireet: Koira on todennäköisesti sokissa ja makaa maassa liikkumatta. 

Ensiapu: Vedä loukkaantunut, maassa makaava koira paareille selkäpuolelta. Paareiksi käy takki, matto tai vastaava, mutta mieluiten jokin tukeva alusta kuten pöytälevy. Sido kyljellään makaava koira kiinni paareihin liikkumisen estämiseksi. Nosta paareja mahdollisimman tasaisesti. Katso 
kuljetettaessa, että koira sopii makaamaan pää ojennettuna. Tarkista, ettei panta, kieli, lima, multa tai vastaava tuki hengitysteitä. Vie koira mahdollisimman nopeasti eläinlääkäriin.

HYVIÄ VINKKEJÄ

Lastoittaminen

Lastoittaminen on tarpeen raajan ollessa murtunut. Ole erittäin varovainen käsitellessäsi koiraa, ettet pahenna tilannetta! Varo myös kivun sokaiseman koiran hampaita (Suu saattaa olla syytä sitoa kiinni esim sideharsolla ennen raajan käsittelyä ). Voit kiertää jotakin pehmeää (esim pyyhe) raajan ympärille ennen lastoittamista. Lastaksi kelpaa katkaistu suksisauva, tikku, kynä tms Lastat laitetaan molemmin puolin jalkaa, ja kiinnitetään murtumakohdan ylä- ja alapuolelta esim. sideharsolla. Pidä koira kuljetuksen ajan mahdollisimman liikkumattomana

Paineluelvytys

Paineluelvytys eli sydänhieronta aloitetaan, jos valtimopulssia ei tunnu, sydänääniä ei kuulu, 
limakalvot ovat harmaat tai sinertävät ja pupillit ovat laajentuneet.

Iso koira

Koira pidetään edelleen oikealla kyljellään. Elvyttäjä on joko eläimen selkäpuolella, jolloin eläin 
voidaan tukea auttajaa vasten tai rintalastan puolella, jolloin eläimen tulee olla selkä seinää vasten.
Rintakehän alle laitetaan tyyny. Kämmenet (suuri koira) tai sormet (keskikokoinen koira) asetetaan päällekkäin koiran kyynärpään taakse. Painalluksia annetaan vähintään 60 kertaa minuutissa.

Pieni koira

Elvytystä annetaan yhdellä kädellä eläimen ollessa vasemmalla kyljellään. Rintakehästä otetaan
kiinni siten, että rintalasta asettuu tukevasti kämmentä vasten. Peukalo pidetään rintakehän oikealla puolella, muut sormet vasemmalla suunnilleen rintakehän puolessa välissä. Puristuksia tehdään, jos pystyy, jopa 100 kertaa minuutissa.

Kiristysside

Jos raajassa tai hännässä oleva haava vuotaa paljon verta, tee kiristysside haavan yläpuolelle esimerkiksi sideharsosta . Kiristyssiteen on tyrehdytettävä verenvuoto kokonaan. Side avataan 15 –20 minuutin välein hetkeksi ja sidotaan sen jälkeen uudelleen ellei verenvuoto ole jo loppunut. Siteen avaaminen välillä on tärkeää, jotta raaja tai häntä ei mene kuolioon.

Address

Helsinki, Finland

Contact

Follow

©2017 BY KOIRALLE HOITOA. PROUDLY CREATED WITH WIX.COM