KAIKKI TÄRKEÄ KOIRAN KOTIHOITOON

Koira vaihtaa turkkia kaksi kertaa vuodessa käyttäen kesä sekä talviturkkia. Kevään tullessa moni koiranomistaja huomaa koiran karvanlähdön lisääntyvän selkeästi koiran vaihtaessa talviturkin kesäisempään turkkiin.
Karvanlähtöön vaikuttaa myös sisäilman lämpötila, sillä lämmin ilma stimuloi karvanlähtöä, kun taas viileä ilma voi helpottaa runsaaseen karvanlähtöön.


Harjaaminen: Koiran turkkiin jää paljon irronneita karvoja, jotka on syytä harjata pois, varsinki jos haluaa vähentää lattialla pyörievien karvojen määrää. Pidempikarvaisilla koirilla harjaamisen tärkeys korostuu turkkiin ilmestyvän lian ja takkujen vuoksi. Harjaaminen on myös hyväksi ihon hyvinvoinnille. 

Harjaaminen tulisi tehdä myötäpäivään ja on hyvä harjata pohjaan asti. Lyhemmät harjan vedot ovat parempia kuin pidemmät. Koira mieltää monesti vastapaivään harjaamisen epämieluiskaksi.

Hieronta ja rentoutuminen

Hieronnan hyödyt tunnetaan hyvin. Kaikki, jotka ovat olleet joskus hierottavana tietävät, miten hyvin hieronta rentouttaa kireitä lihaksia ja parantaa verenkiertoa. Koira nauttii ja hyötyy hieronnasta yhtä paljon kuin ihminenkin.

Koirahieronta on yksi tapa auttaa koirien toipumista sairauksista. Hieronnan positiiviset vaikutukset perustuvat pääosin siihen, että veren kierto ja ravinteiden liukeminen kudoksiin paranee verenkierron vilkastumisen seurauksena. Hieronta parantaa koiran jokaista toimintoa.

Jos halua hieroa koiraasi itse, kokeile seuraavia tekniikoita:

Silitys:

Tämä on luonnollinen tapa auttaa koiraasi rentoutumaan ja se tuntuu koirastasi mukavan tutulta. Silitä koiraa pitkillä vedoilla myötäkarvaan, pitkillä ja hitailla vedoilla.

Hiero lihaksia:

Koiran lihaksissa on usein kireyttä. Hiero lihasten ympäristöä, sormin pienin pyörivin liikkein. Hellävaraisemmin herkempiä kohtia koirallasi joita ovat yleensä tyypillisiä lihasjännite kohtia, kuten hartioitten alue ja jalkojen yläosat.

Ihon hieronta:

Pyörittele kässissäsi koiran ihoa. Nappaa kiinni löysästä ihosta ja hiero sitä kevyesti sormien välissä. Tämä vaatii kuitenki hellyyttä ja keskittymistä ettei koira tunne nipisitelyä. Tässä hieronnassa on tarkoitus vähentää kiinnikkeitä ihossa ja lisäämään verenkiertoa ihossa ja karvatupissa.

Koiran jalkojen venytys:

Koiralle tekee hyvää saada palautella treenin jälkeen, sekä saada venytellä jäseniään. Tässä pitää kuitenki muitaa venyttelyn tapahtuvan täysin koiran ehdoilla. Ja pystyt itse tukemaan koiran venyttelyä seuraamalla koirasi oman venyttelyn liikeratoja.


Korvien hieronta:

Koirakorvat ovat täynnä hermopisteitä. Kun hierot korvalehtiä, hermot lähettävät aivoihin viestin rentoutuimiseta ja hyvää oloa tuottavien endorfiinien tuotanto lisääntyy. Aloita hierominen korvanlehden juuresta ja siirry vähitellen eteenpäin.

Tassu hieronta:

Koirien tassut joutuu kovalle rasitukselle, jopa yhden päivän kävely voi tuntua koiran tassuissa. Kun teet koiran tassujen hierontaa, saatat myös huomata miten helppoa jalkojen puhdistaminen ja kynsien leikkaaminen voi olla. Aloita hieronta puristelemalla kevyesti nilkan alueelta ja siirry hieroen alaspäin jokaisen varpaan kärkeen saakka. Vefä varpaat erillee ja liikuta niitä varovasti eteen ja taakseppäin.


Varmista että koirallasi on hieronnan jälkeen vettä tarjolla. Vesi edesauttaa kertyneitten maitohappojen liukenemista pois kehosta.

Koiran turkki


Koiran turkki voi olla lyhyt tai pitkä, karkea tai sileä, kihara tai suora. Olipa turkki millainen tahansa, tulee sekä turkin että ihon kunnosta pitää säännöllisesti huolta. Turkinhoitoa on muiden hoitotoimeenpiteiden tavoin hyvä opetella jo pienen pennun kanssa.

Turkinlaaduissa on yksilöllisiä eroja ja karvapeitteen kunto vaihtelee iän, ympäristön, ravinnon ja hoitajan mukaan. Sopivin tyyli löytyy kokeilemalla ja seuraamalla koirasi olotilaa. Jos olet epävarma siitä, miten koirasi turkkia tulisi hoitaa, on kasvattaja tai rotuyhdistys taho jolta saat varmasti oikeita vinkkejä juuri sinulle ja koirallesi.

Lyhyesti muutama perus seikka, pese tarvittaessa koiran turkkia(muista hyvä kuivaus),
harjaa turkkia säännöllisesti sekä ruoki koiraasi laadukkaasti ja tasapainoisesti.

Trimmaus

Trimmauksessa on tarkoitus poistaa kuollut, kasvun lopettanut karva, jotta uusi karva voi kasvaa sen tilalle. Samalla edistetään koiran hyvinvointia ja terveyttä sekä muotoillaan se rodunomaisen näköiseksi.

Mikäli kuollutta karvaa ei poisteta ajoissa, kasvaa turkkiin monta kerrosta eri-ikäisiä karvoja, joista trimmatessa osa irtoaa ja osa ei. Kun kaikki kuolleet karvat voidaan nyppiä koirasta samalla kertaa, tulee uudesta karvapeitteestä siisti ja tasainen. Karvaa ei tule nyppiä irti liian aikaisin, vaan vasta kun se irtoaa helposti, joiraa satuttamatta. Liia aikasin tehtävä nypintä on koiralle kivuliasta ja saattaa iaheuttaa karvatupen tulehduksen! Kannattaa olla varovainen koska epämielyttävä kokemus koiralle nypinnässä voi tarkoittaa sen arastelua ja yhteistyöhalukkuuden menettämistä turkinhoitoon liittyvissä toimenpiteissä.

Myös kuolleesta karvasta aiheutuneet takut voivat vaikeuttaa koiran normaalia elämää ja hankaloittaa sen liikkumista. Pahimmillaan takut huopaantuvat tiiviiksi, laattamaiseksi kerroksiksi koiran ihoa vasten, mistä saattaa seurata eläinlääkärin hoitoa vaativa ihotulehdus. Kuollut karvapeite ei myöskään lämmitä eikä suojaa koiran ihoa samalla tavoin kuin uusi turkki.

Toiset trimmaavat myös sellaisia koiria joiden rodunomaiseen tyyliin se ei kuulu, syynä voi olla hoidon helpottaminen tai terveydelliset asiat. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että turkin ajelu trimmauskoneella saattaa muuttaa turkinlaatua, yleensä pehmeämmäksi. Turkin takaisn kasvattamien varsinki sellaisilla roduilla joilla on pohjavillaa, on melko haastavaa.

Uusi karva kasvaa takaisin noin 6-12 viikossa, rodusta ja karvanlaadusta riippuen.

Nyppiminen

Se tapahtuu yleensä sormia tai tylsää trimmausveistä apuna käyttäen. Tarkoituksena on irroittaa karva kokonaan juurta myöden eikä katkaista karvaa. Nyppiminen tulisi tehdä aina karvan kasvusuuntaan, etusormen sekä peukalon väliin otetaan muutama karva kerrallaan. Pidä tiukasti kiinni ja tee teräviä liikkeitä jotta karva irtoaa tyvestä asti.

Koiraa ei pestä ennen nyppimistä, koska pesemättömästä karvasta saa tukevamman otteen sormille. Nypittäviä alueita koirasta ovat koko selkä, kyljet, niska sekä rotukohtasesti eri aluita.

Nyppimisessä on tärkeää opetella oikea tekniikka, jotta trimmauksesta ei tule kivuliasta koiralle.

Koiranpesu

Koiraa ei kannata pestä kovin usein, muuten sen turkkista ja ihosta häviää niiden luonnollinen rasva. Pesun paikka on kun koira alkaa selvästi likaantumaan tai se turkki alkaa haisemaan. Takut lisääntyvät turkissa eikä likasita karvaa saa harjattua katkomatta. Arkistokuja kuten tassujen ja pissakarvojen pesussa ei ole hyväksi kylvettää koko koiraa, vaan pestä likaisimmat kohdat pois. Aina varoen koriva ja silmiä.


Aloita kokopesu kastelemalla koira kunnolla, turkin laadusta ja määrästä riipuen. Paksunturkin kunnolliseen kastellun voi mennä hetki. Shampoota voi levittää koko koiraan kerrallaan, mutta pään seutu kannattaa levittää viimeiseksi ja pestä ensimmäiseksi. Muista myös että shampoo tulee pestä kunnolla pois koko koirasta.


Vaikein osa pesussa on pään pesu, mutta senkin oppii nopeasti toistoilla omistaja ja koira. Koiran päätä pestessä muistat varoa koiran silmiä, korvia ja kirsua, niin ettei shampoo tai vesi pääse valumaan niihin. Päätä huuhdellessa kannattaa tuoda suihku pään takaa ja toisella kädellä kannatella kuono niin, että koiran kunono nousee kattoa kohti tällöin vesi valuu niskaa pitkin pois päin silmistä. Kuonoa kannattaa suihkutella moelemmilta puolilta, eikä päältä päin jolloin vesi voi päästä kirsuun.

Pesun jälkeen koira täytyy kuivata huolellisesti pyyhkeellä ja olisi hyvä käyttää hoitoaineita. Älä hankaa pyyhkeellä turkkia vaan yritä enneminkin puristella vesi turkista pois.

Address

Helsinki, Finland

Contact

Follow

©2017 BY KOIRALLE HOITOA. PROUDLY CREATED WITH WIX.COM